הצטרף כדי להגדיל את מאגר לקוחותיך חייג עכשיו 077-2318999 או השאר פרטים
השם המקצועי של אבנים בכליות הוא "מחלת אבנים בדרכי השתן". מדובר במחלה נפוצה מאוד המופיעה אצל בן אדם אחד מכל עשרה אנשים. המחלה שכיחה יותר בארצות חמות כמו ישראל.
עד היום לא יודעים בדיוק מה גורם לאבנים בכליות, אך ידוע שישנה השפעה גנטית הקשורה גם לנושא של חילוף חומרים.
מה שיוצר את האבנים בכליות הם חומרים כמו חומצת שתן וסידן ששוקעים בתוך הכליות בניגוד לחומרים שתפקידם להתנגד להיווצרות אבנים כמו מגנזיום.
אבנים בכליות יכולות להופיע בדרות שונות של חומרה, מאירוע בודד ועד ניתוחים, כריתת כליה וצורך בדיאליזה עקב אי ספיקה של הכליות.
לרוב אבנים בכליות לא כואבות או מביאות לכאבים קלים, אבל היציאה בשתן מלווה בכאב חזק מאוד, בחילות והקאות, ויש צורך ליטול משככי כאבים ולעיתים אף ניתוח.
ההמלצה בכל הסוגים ודרגות החומרה של אבנים בכליות היא להרבות בשתיית מים, ולכך מצטרפות התערבויות כמו טיפול במשתנים.
בכל מקרה של אבנים בכליות צריך להיות תחת מעקב קפדני מטעם אורולוג, כלומר רופא שביצע התמחות מיוחדת במערכת השתן של נשים וגברים, ובמערכת הרבייה של גברים.
יש אנשים רבים שיש להם אבנים בכליות והם בכלל לא יודעים על כך, בגלל שהן לא גורמות לכאבים. מסיבה זו חשוב להיבדק באולטרסאונד למי שמצוי בקבוצות הסיכון.
קבוצות הסיכון לאבנים בכליות כוללות אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של התופעה, שסבלו בעצמם בעבר מאבנים או שסובלים מבעיה מטבולית כלשהי.
הכלי הנפוץ ביותר לאיתור אבנים בליות הוא אולטרסאונד של דרכי השתן, אך לעיתים בבדיקה זו מפספסים אבנים קיימות. לכן, לעיתים יידרש גם CT מיוחד כדי לקבל תמונה מדויקת יותר.
לעיתים אפשר לטפל באבנים בכליות עם ממיסי אבנים, תהליך ממושך שאינו כרוך בכאבים עזים הבא במקום ניתוח.
יש מקרים ש אבנים בכליות מסדר גודל קטן מאוד שיכולות לצאת בשתן באופן עצמאי, ובמקרה זה נעשות בדיקות US תקופתיות ואין צורך בניתוח.
אבנים בכליות היא למעשה מחלה כרונית ומחצית מהאנשים שלוקים בה יפתחו לאורך השנים הקרובות אבנים נוספות. תדירות יצירת האבנים החדשות משתנה מאדם אדם ותלויה לא מעט בהקפדה על טיפולי מניעה.
אין כל קשר ידוע או מובהק בין שתיית מים מהברז ובין היווצרות של אבנים בכליות, ולכן אין סיבה מיוחדת מבחינה זו לשתות מים מינרלים.
בהחלטה על ניתוח של אבנים בכליות לוקחים בחשבון את גודלן של האבנים, המיקום שלהן, מספרן, כאבים הם סובל המטופל, זיהומים חוזרים, יצירה של אבנים חדשות, והמצב הרפואי הכללי של המטופל.
אחת ההתערבויות הניתוחיות במקרה של אבנים בכליות היא אורתרוסקופיה, אשר בה משתמשים במכשיר אופטי לזיהוי האבנים, ובקרן לייזר כדי לרסק אותן.
בשנים האחרונות נכנסו פיתוחים משמעותיים לעולם לייזר הרפואי, המאפשרים לרסק אבנים בכליות ביתר יעילות, באבנים יותר גדולות, ובשטח יותר גדול – בלי ניתוח מורכב.
לאורתרוסקופיה של אבנים בכליות יש סיכויים הצלחה מאוד גבוהים, והשחרור הביתה נעשה כבר למחרת, אך חשוב לזכור יכולים גם להיות סיבוכים כגון דימום או זיהום.
התערבות מתקדמת לאבנים בכליות היא ניתוח מלעורי שבו נכנסים לכליה דרך המותן, ובאמצעות מכשור מיוחד של לייזר או גלי קול מרסקים את האבנים.
ניתוח מלעורי של אבנים הינו מורכב וארוך יותר מאשר אורתרוסקופיה, אם כי הוא נדרש במקרים של אבנים גדולות מהיכולת של האורתרוסקופיה.
באבנים בכליות ניתן לטפל גם באמצעות ריסוק חוץ גופי. לא מדובר בניתוח אלא בשימוש בגלי הלם חיצוניים לצורך ריסוק האבנים, המתאים בעיקר לאבנים בגודל בינוני ולילדים.
ניתוחי אבנים בכליות מבוצעים על ידי אורולוגים, וחלקם עברו התמחות נוספת באנדואורולוגיה כלומר בהתערבויות זעיר פולשניות בתחום האורולוגיה.